PLA vs. ABS

Pe parcursul timpului, ni s-a adresat de foarte multe ori întrebarea: „Care este diferența între PLA și ABS?”

Ei bine, PLA și ABS sunt cele mai populare materiale din imprimarea 3D. Această comparație vă va ajuta să selectați cea mai bună opțiune pentru proiectul dumneavostră.

PLA și ABS sunt cele mai frecvente 2 materiale de imprimare desktop FDM. Ambele sunt termoplastice, ceea ce înseamnă că intră într-o stare moale și modelabilă atunci când sunt încălzite și apoi se solidifică când este răcit. Prin intermediul procesului FDM, ambele sunt topite și apoi extrudate printr-o duză pentru a construi straturile care creează partea finala.

În acest articol, se va discuta despre diferențele principale dintre aceste două materiale utilizate frecvent. Pentru a afla mai multe despre procesul FDM în sine, faceți clic aici pentru a citi articolul complet.

Sursa: 3D Hubs

Ce este ABS și PLA?

ABS (acrilonitril butadiena stiren) este un termoplastic obișnuit, cunoscut în industria formării prin injecție. Este utilizat pentru aplicații precum LEGO, carcase electronice și piese de protecție auto.

În cadrul magazinului nostru, poți găsi o gamă largă de tipuri de ABS de la companii precum Ultimaker, CraftUnique și FormFutura, apasă aici.

PLA (Acidul Polilactic) este un termoplastic biodegradabil (în condiții corecte) derivat din resurse regenerabile, cum ar fi amidon de porumb sau trestie de zahăr. Este unul dintre cele mai populare bioplastice, utilizat pentru multe aplicații, de la pahare de plastic la implanturi medicale.

Intră acum aici pentru a vedea cele mai noi și bune filamente PLA din magazinul nostru.

Precizia pieselor

În general, toleranțele și precizia componentelor imprimate FDM depind în mare masură de calibrarea imprimantei și de complexitatea modelului. Cu toate acestea, ABS și PLA pot fi utilizate pentru a crea piese exacte dimensional, imprimând detalii până la 0,8 mm și caracteristici minime până la 1,2 mm. Pentru conectarea sau interblocarea pieselor, se recomandă o toleranță de 0,5 mm și utilizarea unei grosimi minime a peretelui de 1-2 mm care va asigura o rezistență adecvată.

Datorită temperaturii de imprimare mai scăzute, PLA, atunci când este răcit corespunzător, este mai puțin probabil să se deformeze (ceea ce face mai ușoară imprimarea) și poate imprima colțuri și caracteristici mai clare în comparație cu ABS.

Puterea

Cu rezistențe similare la tracțiune, ABS și PLA sunt adecvate pentru multe aplicații de prototipare. ABS este deseori preferat datorită ductilității sale îmbunătățite față de PLA. Cu o rezistență la flexie mai mare și o alungire mai bună înainte de rupere, ABS imprimat 3D poate fi folosit pentru aplicații de utilizare finală, în timp ce PLA rămâne popular pentru prototiparea rapidă.

Finisarea suprafeței și post-procesare

Natura imprimării cu FDM înseamnă că atât pentru ABS cât și pentru PLA, straturile de imprimare vor fi vizibile dupa imprimare. ABS tipărește tipic într-un finisaj mat, în timp ce PLA este semi-transparent, ducând adesea la un finisaj mai lucios.

Acetona este adesea folosită în prelucrare pentru a netezi ABS-ul, oferind obiectului un finisaj lucios. ABS-ul poate fi șlefuit ușor și este deseori prelucrat (de exemplu, găurit) după imprimare. PLA poate fi, de asemenea, șlefuit și prelucrat, cu toate acestea este necesară o mai mare îngrijire.

O imprimare ABS de 100 microni cu tratament cu acetonă (stânga), o imprimare ABS de 100 microni (mijloc) și o imprimare ABS de 200 microni (dreapta).

Rezistența la căldură

Pentru aplicații la temperaturi ridicate, ABS (temperatura de tranziție a sticlei de 105°C) este mai potrivită decât PLA (temperatura de tranziție a sticlei de 60°C). PLA își poate pierde rapid integritatea structurală și poate începe să se afunde și să se deformeze, în special dacă este sub sarcină, deoarece se apropie de 60°C.

Biodegradabilitate

PLA este stabil în condiții atmosferice generale și se va biodegrada în termen de 50 de zile în compostatoarele industriale și 48 de luni în apă. ABS nu este biodegradabil, dar este reciclabil. PLA este utilizat în mod regulat, pentru producția de produse alimentare.

Prototipuri pentru industria alimentară PLA

www.3ddot.ro