PLA vs. ABS

Pe parcursul timpului ni s-a adresat de foarte multe ori intrebarea: ”Care este diferenta intre PLA si ABS?”

Ei bine, PLA si ABS sunt cele mai populare materiale din imprimarea 3D. Aceasta comparatie va va ajuta sa selectati cea mai buna optiune pentru proiectul dumneavostra.

PLA si ABS sunt cele mai frecvente 2 materiale de imprimare desktop FDM. Ambele sunt termoplastice, ceea ce inseamna ca intra intr-o stare moale si modelabila atunci cand sunt incalzite si apoi se solidifica cand este racit. Prin intermediul procesului FDM, ambele sunt topite si apoi extrudate printr-o duza pentru a construi straturile care creeaza partea finala.

In acest articol se va discuta despre diferentele principale dintre aceste doua materiale utilizate frecvent. Pentru a afla mai multe despre procesul FDM in sine, faceti clic aici pentru a citi articolul complet.

Sursa: 3D Hubs

Ce este ABS si PLA?

ABS (acrilonitril butadiena stiren) este un termoplastic obisnuit cunoscut in industria formarii prin injectie. Este utilizat pentru aplicatii precum LEGO, carcase electronice si piese de protectie auto.

In cadrul maganzinului nostru, poti gasi o gama larga de tipuri de ABS de la companii precum Ultimaker, CraftUnique si FormFutura, apasa aici.

PLA (Acidul Pollactic) este un termoplastic biodegradabil (in conditii corecte) derivat din resurse regenerabile, cum ar fi amidon de porumb sau cana de zahar. Este unul dintre cele mai populare bioplastice, utilizat pentru multe aplicatii, de la pahare de plastic la implanturi medicale.

Intra acum aici pentru a vedea cele mai noi si bune filamente PLA din magaziunul nostru.

Precizia pieselor

In general, tolerantele si precizia componentelor imprimate FDM depind in mare masura de calibrarea imprimantei si de complexitatea modelului. Cu toate acestea, ABS si PLA pot fi utilizate pentru a crea piese exacte dimensional, imprimand detalii pana la 0,8 mm si caracteristici minime pana la 1,2 mm. Pentru conectarea sau interblocarea pieselor, se recomanda o toleranta de 0,5 mm si utilizarea unei grosimi minime a peretelui de 1-2 mm care va asigura o rezistenta adecvata.

Datorita temperaturii de imprimare mai scazute, PLA, atunci cand este racit corespunzator, este mai putin probabil sa se deformeze (ceea ce face mai usora imprimarea) si poate imprima colturi si caracteristici mai clare in comparatie cu ABS.

Puterea

Cu rezistente similare la tractiune, ABS si PLA sunt adecvate pentru multe aplicatii de prototipare. ABS este deseori preferat datorita ductilitatii sale imbunatatite fata de PLA. Cu o rezistenta la flexie mai mare si o alungire mai buna inainte de rupere, ABS imprimat 3D poate fi folosit pentru aplicatii de utilizare finala, in timp ce PLA ramane popular pentru prototiparea rapida.

Finisarea suprafetei si post-procesare

Natura imprimarii cu FDM inseamna ca atat pentru ABS cat si pentru PLA, straturile de imprimare vor fi vizibile dupa imprimare. ABS tipareste tipic intr-un finisaj mat, in timp ce PLA este semi-transparent, ducand adesea la un finisaj mai lucios.

Acetona este adesea folosita in prelucrare pentru a netezi ABS-ul, oferind obiectului un finisaj lucios. ABS-ul poate fi slefuit usor si este deseori prelucrat (de exemplu, gaurit) dupa imprimare. PLA poate fi, de asemenea, slefuit si prelucrat, cu toate acestea este necesara o mai mare ingrijire.

O imprimare ABS de 100 microni cu tratament cu acetona (stanga), o imprimare ABS de 100 microni (mijloc) si o imprimare ABS de 200 microni (dreapta).

Rezistenta la caldura

Pentru aplicatii la temperaturi ridicate, ABS (temperatura de tranzitie a sticlei de 105°C) este mai potrivita decat PLA (temperatura de tranzitie a sticlei de 60°C). PLA isi poate pierde rapid integritatea structurala si poate incepe sa se afunde si sa se deformeze, in special daca este sub sarcina, deoarece se apropie de 60°C.

Biodegradabilitate

PLA este stabil in conditii atmosferice generale si se va biodegrada in termen de 50 de zile in compostatoarele industriale si 48 de luni in apa. ABS nu este biodegradabil, dar este reciclabil. PLA este utilizat in mod regulat pentru productia de produse alimentare.

Prototipuri pentru industria alimentara PLA

www.3ddot.ro