Category Archives: Cursuri 3D

Peste 100 de elevi din Brașov și-au prezentat lucrările printate 3D în expoziția ProtoShop Vector

printare 3d, 3d printing, macheta, protoshop, cursuri 3d, curs 3d, cursuri copii, modelare 3d, printare 3d, 3ddot, imprimanta 3d, imprimante 3d, ultimaker, ultimaker 2+ connect, 3d printers, 3d printer, obiecte printate 3d, liceu, cursuri liceu, cursuri printare 3d liceu

Încă de la înființarea sa, compania 3D DOT a avut ca obiectiv dezvoltarea unui program educațional, într-un mod care să integreze tehnologia imprimării 3D în instituțiile de învățământ. Motivația din spatele acestei misiuni a constat în faptul că, imprimarea 3D este o tehnologie revoluționară, care va fi din ce în ce mai prezentă în viețile noastre.

În  anul 2018,  se puneau bazele programului ,,Protoshop” care a fost conturat sub forma unui curs de design de produs prin care elevii pot învăța cum să realizeze un produs fizic pornind de la o idee, cu ajutorul imprimării 3D, a modelării 3D cât și prin antrenarea abilităților de tip STE(A)M, muncă în echipa, exprimarea ideilor, dezvoltarea creativității și susținerea unui discurs public. După două ediții de succes organizate exclusiv la nivel gimnazial și liceal, în anul 2021 s-a creat un program de pregătire pentru cadrele didactice, ca aceștia să fie vectori de diseminare a metodei în sistemul educațional.

În acest sens, a luat naștere proiectul 𝐏𝐫𝐨𝐭𝐨𝐬𝐡𝐨𝐩 𝐕𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫 care este un program educațional unic în România, fondat de compania 𝟑𝐃 𝐃𝐎𝐓, susținut de Fondul Științescu Brașov, coordonat de 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞, specialist în design, printare 3D și manager 3D DOT, împreună cu 𝐀𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐨𝐢, specialist în comunicare și coordonare. Acest proiect, care a fost implementat în Septembrie 2021, a determinat peste 20 de profesori din învățământul gimnazial, liceal și postliceal din județul Brașov, să participe la o sesiune de formare pentru a putea preda cursul ProtoShop în instituțiile lor. Pentru a motiva atât profesorii, cât și elevii, s-a creat o competiție pentru a premia rezultatele, recompensa fiind o imprimantă 3D Ultimaker 2+ Connect. Pe toată perioada implementării proiectului, Alexandru Dobre împreună cu Alina Floroi au făcut demonstrații cu privire la modul în care imprimarea 3D funcționează și, totodata,  au enumerat situații în care această tehnologie are aplicabilitate. La începutul lunii Mai a acestui an, șapte școli participante la concursul inclus în acest program, au expus lucrări printate 3D în cadrul unei expoziții care a avut loc la Aula Universității Transilvania din Brașov.

Ziua expoziției ne-a produs multă bucurie, în special pentru că elevii au fost recunoscători că au putut lucra în echipă, au creat obiecte cu ajutorul tehnologiilor digitale noi și au văzut lucrărilor colegilor. Cred că sunt încurajați să continue și să folosească aceste cunoștințe în cariera lor viitoare,” a remarcat Alina Floroi, mentor ProtoShop și coordonatoare a proiectului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juriul a fost format din mentori și reprezentanți ai Fundației Comunitare Brașov, iar premiul reprezentat de o imprimantă 3D Ultimaker 2+ Connect  a fost câștigat de echipa de la Liceul Vocațional de Arte Plastice ”Hans Mattis Teutsch”, coordonată de profesorii Claudia Bodo și Alina Rudei. Juriul a acordat și un al doilea premiu reprezentat de o imprimantă 3D Prusa Mini, echipei de la Colegiul Tehnic de Transporturi, coordonate de profesoara Raluca Suciu.

Este de-a dreptul grozav să vedem impactul în comunitate al unui proiect STEAM valoros scalat în ediția 4.0 a programului Științescu și anume proiectul ProtoShop Vector, prin care 20 de  profesori au fost inițiați în ceea ce înseamnă noțiunile de design de produs, de printare 3D și noțiuni de marketing, respectiv în metodologia de predare a acestora către elevii lor”, a declarat Laura Popeea, director al Fundației Comunitare din Brașov, finanțatorul proiectului ProtoShop Vector prin Fondul Științescu.

Iată care au fost cele 7 unități de învățământ și profesorii îndrumători care au participat la expoziția din data de 3 mai:
>  Colegiul „Nicolae Titulescu” – Nicolae Spiridon
>  Școala Generală Nr. 9 ”Nicolae Orghidan” – Adriana Bende
>  Colegiul Tehnic de Transporturi – Raluca Suciu
>  Colegiul Național ”Unirea” – Alina Monescu și Florica Stoian
>  Liceul ”Petru Rareș” Feldioara – Călin Rușitaru
>  Liceul Vocațional de Arte Plastice ”Hans Mattis Teutsch” – Claudia Bodo și Alina Rudei
>  Colegiul Național ”Dr. Ioan Meșotă” – Camelia Moldovan și Antoanela Teciu

Faptul că proiectul ProtoShop a fost implementat în 7 școli din Brașov este un real succes și cred că acesta este un pas istoric al imprimării 3D în România. Observând rezultatele proiectelor de la fiecare școală, cât și feedback-ul primit de la profesori, se confirmă faptul că metoda ProtoShop, care presupune predare interdisciplinară într-un mod nonformal, aduce un aspect de noutate la nivelul sistemului educațional din România. Pe viitor ne dorim să implementăm cursul ProtoShop la nivel național în cât mai multe școli”, a remarcat Alexandru Dobre, fondator și mentor al proiectului ProtoShop și fondator al companiei 3D DOT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest proiect complex a fost implementat cu sprijinul partenerilor noștri:

>  3D DOT
>  Inspectoratul Școlar Județean din Brașov
>  Colegiul ”Nicolae Titulescu” din Brașov
>  Universitatea Transilvania din Brașov
>  Școala Generală Nr. 27 ”Anatol Ghermanschi” din Brașov

Pentru mai multe informații despre cursurile 3D ProtoShop și importanța acestora în alegerea unui domeniu profesional, vă invităm să accesați site-ul oficial ProtoShop.

 

 

3D DOT furnizează imprimantele și know-how pentru proiectul educativ ProtoShop

3D DOT a fost partener în cadrul proiectului ProtoShop Live, în cadrul căruia peste 30 de elevi de la Colegiul Nicolae Titulescu din Brașov au participat la un curs de design de produs asistat de tehnologia imprimării 3D, cu durata de 6 săptămâni.

Ei au învățat noțiuni de comunicare, marketing, prezentare, ideație, modelare și printare 3D. Participanții au format echipe care au dezvoltat produse pentru companii sau entități brașovene: ask4ITART onezeroRosebonbonBe Clockwise, Atos, Flycoffee.

Proiectul ProtoShop Live a fost susținut financiar de Fondul Științescu Brașov și a fost derulat de Asociația Laborazon în parteneriat cu 3D DOT și Colegiul Nicolae Titulescu în perioada noiembrie 2019-februarie 2020.

În urma proiectului, școala a fost dotată cu o imprimantă CraftBotEdu și cu una ProFab, pe lângă un număr de filamente.

Alexandru Dobre, mentor de modelare și imprimare 3D în cadrul proiectului spune: „Pentru mine proiectul ProtoShop este deosebit de important pentru că pune imprimarea 3D în mijlocul unui sistem antreprenorial. Elevii nu învață doar despre modelare, ci tot ce pot face ca să ajungă la o idee bună, să o testeze prin imprimare 3D și să o prezinte.

ProtoShop este o metodă educativă adaptată pentru toate nivelurile, adaptată la interesele zilei de azi. Ea îmbină antreprenoriatul, designul și abilitățile de comunicare astfel încât fiecare participant să se simtă inspirat și valorizat. Dați-ne un mesaj dacă doriți să aduceți metoda educativă în școala, biblioteca, facultatea sau compania dvs!

Metoda ProtoShop a fost implementată până acum în trei proiecte susținute de Fondul Științescu pentru ciclurile gimnazial și liceal, precum și în mediul privat. De asemenea, în acest an, ProtoShop a debutat cu modulul de formare ProtoShop Gim (10-14 ani) pentru formatori la Biblioteca Județeană Brașov.

***

Iată câteva dintre proiectele dezvoltate de elevi: 

Dinamicii – Bianca Moroșanu și Bogdan Mateescu

Client: FlyCoffe

Produs: Magneți

WatchDogs – Leonard Păunaș

Client: Atos

Produs: Suport de căști de telefon

The Winners – Alexandru Crăciun, Sebastian Bogdan, David Metaxa Roșca

Client: ART onezero

Produs: Suport de cărți de vizită sau flyere

Brigada Coioților – Damian Ungureanu, Flavius Muscalu, Bogdan Crizbășeanu

Client: Atos

Produs: Suport de telefon

Paragon – Fabian Ghinaru, Andrei Oană

Client: Rosebonbon

Produs: Bijuterii

Duo Team – Andrei Vârtosu, Bianca Simion

Client: Ask4IT

Produs: Suport pentru telefon

HP – Horia Buzduga, Paul Berghea

Client: FlyCoffee

Produs: Suport pentru pahare de cafea

The Creators – George Stângă, Tudor Ștefan Boghez, Robert Andrei Oblesniuc

Client: Ceas și suport de telefon

Produs: BeClockWise

Flaviu Emil Oros 

Client: Ask4IT

Produs: Mascotă

Creative Foxes – Anca Cîrlan, Bogdan Pușcașu 

Client: BeClockWise

Produs: Ceas

Fotografie de grup: Orsolya Balint

Fotografii de obiect: Alexandru Palade

Tags: educatie, modelare, modelare3D, CAD, romania, scoala, scoli, comunicare, marketing, 3dprinting, printareaditiva, printare3d, imprimare3d

ProtoShop Gim – primul modul de formare pentru bibliotecari

Am organizat primul Modul de formare ProtoShop Gim dedicat bibliotecarilor de la Biblioteca Județeană „George Barițiu din Brașov”. Acest atelier îi sprijină să devină furnizori de conținut și să țină cursuri pentru pentru elevi între 10 și 14 ani. Astfel ei transformă biblioteca într-un spațiu viu, dedicat creativității.

ProtoShop antrenează abilități de tip STE(A)M de manipulare a tehnologiei de modelare CAD și fabricație. În plus, la acest curs, toată lumea exersează ideația, lucrul în echipă și vorbirea în public.
ProtoShop un curs adaptat timpurilor noastre care oferă orientare profesională și valorizarea participanților.
ProtoShop este un curs distractiv și interactiv de la care toată lumea pleacă cu ceva valoros.

3D DOT operează programul educativ ProtoShop, care are ca scop educația asistată de prototiparea rapidă cu imprimante 3D la toate nivelurile educaționale, prin colaborare cu instituții, companii sau prin cursuri direct cu publicul interesat. Mentorii cursului sunt Alina Floroi (marketing și comunicare) și Alexandru Dobre (modelare și printare 3D).

ProtoShop a debutat ca program susținut din Fondul Științescu în ediția din 2018 la Școala Generală nr. 27 Anatol Ghermanschi din Brașov și a avut 75 de beneficiari, elevi de clasa a VII-a. În anul 2019, ProtoShop a fost implementat la Colegiul Aurel Vijoli din Făgăraș (20 de beneficiari) și la Colegiul Nicolae Titulescu din Brașov (30 de beneficiari, elevi de liceu).

Programul nostru educațional este adaptat pentru următoarele nivele:

    • 6-10 ani ProtoShop KIDS
    • 10-14 ani ProtoShop Gim
    • 14-19 ani ProtoShop Cool
    • 19-25 ani ProtoShop Uni (pentru nivel universitar, profil tehnic sau industrii creative)
    • Professional ProtoShop Z (Adu ProtoShop în compania ta pentru stimularea creativității și a spiritului de echipă, învățând despre modelare și 3D Printing)

Dați-ne un mesaj dacă vreți să aduceți ProtoShop în instituția dvs.!

Fotografii de Orsolya Balint – Bohemian Photo Studio

#steam #geometrie #volumetrie #creație #industriicreative #marketing #comunicare #tendințe

#promovare #cool #artă #biblioteca #content #cultura #teambuilding #beneficiicompanii #educatie #creativitate #ideatie #designthinking

Lista evenimente 2019

Chiar daca vara a trecut, pentru noi evenimentele abia incep si abia asteptam sa participam la ele. Pregatim multe surprize frumoase si educative pentru toate varstele.

Continue reading

3D DOT initiaza primul curs de imprimare 3D in scoli publice din Romania

 Elevii de la Școala nr. 27 au beneficiat de o finanțare de 14.000 de lei pentru a realiza obiecte cu ajutorul imprimantei 3D. Școala Gimnazială nr. 27 a devenit astfel prima din oraș dotată cu imprimante 3 D.

    Elevii de la Școala Gimnazială nr. 27 învață să creeze obiecte digitale, pe care le văd în realitate cu ajutorul imprimării 3D.

Şcoala Gimnazială nr. 27 „Anatol Ghermanschi” este prima din Braşov ce va fi dotată cu 4 imprimante 3 D. Elevii învaţă să creeze obiecte digitale, pe care apoi le văd în realitate cu ajutorul imprimării 3D, în cadrul unor cursuri extracurriculare ce au început de trei săptămâni. Deja, o parte dintre elevii de clasa a VII-a învaţă tehnologia viitorului după orele de curs, iar luna viitoare îşi vor prezenta primele produse făcute de ei cu imprimanta 3D. Inițiativa face parte din programul ProtoShop, un program pilot finanţat din Fondul Ştiinţescu Braşov. 62 de elevi de clasa a VII-a s-au înscris benevol la cursul care se desfășoară după ore pe parcursul a cinci săptămâni.

    Proiectul este implementat de către Asociația Laborazon alături de 3D DOT, pe baza unei metode originale dezvoltate de către mentorii Alexandru Dobre și Alina Floroi.

   Prin urmare, 62 de elevi învaţă imprimare 3D după ore!

Copiii ştiu deja ce au de făcut atunci când se aşează în faţa calculatorului. Cursurile au o durată de două ore săptămânal, timp de cinci săptămâni şi se desfăşoară cu grupe de 25 de copii maxim. Elevii spun că orele parcă zboară, pentru că le place foarte mult noua materie extracurriculară şi chiar nu îi deranjează că se întâmplă după cursurile obişnuite, de la şcoală.

Totul se face pe baza unor forme geometrice simple, cu ajutorul unui program de design special pentru copii, iar elevii învaţă să creeze obiecte cu utilitate sau pur şi simplu estetice, precum brelocuri, suport de pixuri, mici bijuterii.

„Această imprimantă foloseşte tehnologia FDM şi practic se topeşte un fir de plastic la o temperatură de 210 grade, există fişierul 3 D prelucrat şi dat către imprimantă şi imprimanta practic execută ideea şi proiectele elaborate de către elevi”, a explicat Alexandru Dobre, mentor program.
Profesorii de la Școala Generală nr. 27 vor învăța metoda de predare a cunoștințelor despre 3D printing, astfel încât să faciliteze contactul generațiilor viitoare cu tehnologia ca aplicație pentru matematică, istorie, biologie sau în cadrul unui club de creație 3D.

„Ne-am gândit la acest proiect deoarece educația în școală trebuie să fie deschisă viitorului, în special noilor tehnologii. Cred că suntem singura școală din România care are un astfel de plus. La sfâșitul proiectului școala va fi dotată cu patru imprimante 3D, care vor fi utilizate de elevi în următoarele proiecte“, a mărturisit directorul Școlii Gimnaziale nr. 27.

  La cursuri se pune accent pe munca în echipă și creativitate!

În cadrul celor două ore săptămânale, cursanți se familiarizează cu tehnologia imprimării 3D, învață despre geometria în spațiu cu ajutorul Tinkercad. Un alt câștig este că învață să genereze idei și să lucreze și în echipă, aptitudini de apreciat în orice domeniu, dar mai ales în industriile creative. La finalul proiectului, vor expune obiectele cadrul unei expoziții.

Cursul se ţine în laboratorul de informatică al şcolii. Fiecare cursant are la dispoziţie un computer şi creează individual, dar şi în echipă. La finalul proiectului, copiii vor expune obiectele cadrul unei expoziţii.

Totodată, laboratorul de informatică al şcolii va intra în posesia a patru imprimante 3D didactice. „Vom continua acest curs, profesorii instruiţi la curs vor fi trainerii viitori ai elevilor viitori, astfel încercăm să dezvoltăm o competitivitate la nivelul şcolii legat de imprimarea 3 D”, a precizat prof. Victor Vijoli, director Şcoala Gimnazială nr. 27 „Anatol Ghermanschi” Braşov.

„Pentru noi a fost important ca ProtoShop să stimuleze antreprenoriatul de la o vârstă fragedă și să identifice talente specializate în interiorul echipelor”, spune Alina Floroi, din partea Laborazon.

    Inițiatorii ProtoShop, Alina Floroi și Alexandru Dobre, doresc să extindă proiectul și în alte școli, mai ales că metoda a fost validată de către elevii încântați, care învață cu rapiditate.

    Proiectul este implementat graţie unei finanţări de 14.000 lei din Fondul Ştiinţescu Braşov. În cadrul proiectului, elevii participă gratuit la aceste cursuri.