Category Archives: Imprimare 3D

Introducere în tipurile de filamente 3D

PLACTIVE – IGIENIC ȘI ANTI-BACTERIAN

Începem prezentarea filamentelor din magazinul 3D DOT cu gama PLACTIVE de filamente antibacteriene din PLA aditivat cu subsanța pe bază de cupru numită comercial Cuprionix®, de la Copper 3D. 

Aplicațiile acestor filamente au devenit și mai proeminente după ce testele au dovedit că PLACTIVE distruge încărcarea virală a SARS-CovID-19 cu o eficiență de 99.975% în doar 60 de minute.

Din aceste filamente puteți produce componente necesare în medicină, precum proteze sau echipament chirurgical, dar sunt utile și în alte domenii, precum obiecte folosite de copii. PLACTIVE se poate dovedi util în crearea de obiecte folosite în locuri cu trafic intens, precum școlile, aeroporturile sau mijloacele de transport în comun.

Mai multe detalii despre PLACTIVE pe site: https://www.3ddot.ro/filamente-3d/filamente-copper-3d

MagicFil Thermo PLA – SENSIBIL LA TEMPERATURĂ

MagicFil Thermo PLA se bazează pe compusul EasyFil PLA, dar cu o notă de magie termocromă adăugată, deoarece MagicFil are o capacitate de schimbare a culorii atunci când este încălzit la peste 29°C. Culoarea gri antracit a MagicFil se va schimba într-o culoare PLA naturală când materialul atinge o temperatură de 29°C sau mai mare.
Fiind bazat pe compusul EasyFil PLA, MagicFil Thermo PLA este un tip de filament de înaltă calitate, modificat pentru a obține printuri 3D cu mai multă ușurință, optimizat pentru tehnologia de imprimare 3D FFF / FDM. MagicFil Thermo PLA este mai dur dar, în același timp, mai puțin rigid decât un PLA standard, lucru care asigură un flow al filamentului și o adeziune între straturi foarte bună.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Aici găsiți filamentul MagicFil Thermo PLA de la Form Futura:

 

 

Pentru sfaturi pentru alegerea unui filament cu proprietăți speciale, scrieți-ne un mesaj!

Webinar: Ce alegeți între tehnologiile de printare 3D SLA vs FDM

Pentru mulți profesioniști, este greu la început să vadă care din tehnologiile de imprimare 3D răspund mai bine nevoilor lor.

Vă invităm la un webinar care își propune să facă o analiză comparativă între:

 • imprimarea prin depunerea succesivă de straturi, numită și tehnologia FDM și
 • cea prin foto-solidificare a rășinilor, numită și SLA (stereolitografie).

Tehnologia FDM pe bază de filament are aplicații diverse în prototipare rapidă și crearea de șabloane sau matrițe. Tehnologia SLA este apreciată pentru finețea detaliilor și are aplicații în medicină, inginerie și design.

Iată aici înregistrarea webinarului:

 

Speaker
Alexandru Dobre


Managing Director al 3D DOT, reseller autorizat al imprimantelor pe rășină (SLA) Formlabs și a imprimantelor cu tehnologie FDM produse de Ultimaker, BigRep, Craft, Monoprice.

 

 

Detalii

Cui se adresează acest webinar?

 • Webinarul se adresează inginerilor, arhitecților, designerilor de bijuterii sau alte obiecte de design interior, precum și studenților care vor să își lărgească plaja de cunoștințe.
 • Companiilor și antreprenorilor pregătiți să adopte imprimarea 3D in-house sau să facă un upgrade.

Agenda

 • Prezentare materiale FDM vs SLA
 • Analiză aplicații tehnologii FDM vs SLA
 • Prezentarea gamei de imprimante Formlabs
 • Sesiune Q&A
 • Bonus pentru participanții live

 

Despre noi

Compania 3D DOT este o specializată în domeniul imprimării 3D, care comercializează imprimante 3D și filamente 3D. Echipa 3D DOT este specializată în modelare și printare și oferă consultanță, service și suport către clienți. De asemnea, 3D DOT printează la cerere obiecte de mici și mari dimensiuni, pe o gamă largă de materiale și în serii de până la câteva sute de bucăți.

 

Printuri 3D la scară industrială cu Big Rep

Dezvoltarea tehnologiei în ultimii ani face ca fabricația aditivă (additive manufacturing) să nu mai fie doar un procedeu folosit la prototiparea rapidă, ci să fie adoptată tot mai mult și în producția la scară mare. În acest sens, imprimantele industriale 3D de la Big Rep sunt un actor important pe piață, iar 3D DOT este importator exclusiv în România. 

Vă expunem aici câteva elemente de context și nu ezitați să luați legătura cu noi dacă doriți o ofertă sau doriți să produceți obiecte de dimensiuni mari cu ajutorul imprimantelor 3D industriale Big Rep.


Industria prelucrătoare încearcă să reducă costurile și timpul de livrare și caută tot timpul noi modalități de a inova. Această tendință conduce la o creștere anuală de aproximativ 25% în fabricația aditivă.
Liderii industriali, cum ar fi Ford, Kawasaki sau Airbus arată extinderea de la aplicații de prototipare și de cercetare/dezvoltare (R&D) la producția industrială de piese de schimb, scule și piese mici de uz final.
BigRep ca produs, dar și ecosistem, arată o înțelegere unică a întregului lanț de nevoi industriale, prin realizări recunoscute la nivel internațional în ceea ce privește proiectarea și optimizarea pentru fabricația aditivă, ceea ce duce la o creștere a vânzărilor de 60% și un profit brut cu 80% în 2019.
Cu sisteme de fabricație aditivă fiabile la nivel industrial, care evoluează cu tehnologia IoT și Industry 4.0 și cu expertiză pe tot parcursul procesului de fabricație, BigRep are ambiția de a conduce adopția fabricației aditive în industrie.

Apelând la Big Rep, maximizați potențialul dvs. în fabricarea aditivă împreună cu expertiza bogată a Big Rep, care se transferă către companiile cliente. 

Sistemele de imprimare 3D Big Rep sunt utile în producția de:

 • Prototipuri
 • Scule din fabrică
 • Matrițe industriale
 • Piese de utilizare finală
 • „Ceva mai mare”

După două sau trei printuri reușite, imprimanta BigRep a fost deja plătită”, a declarat Lars Bognar – inginer de cercetare la compania Ford Motor

Urmăriți acest video pentru a vedea un studiu de caz despre Ford:

Poziționarea Big Rep pe piață – are și compania dvs. aceleași nevoi?

 1. Big Rep se adresează domeniului producției industriale, iar imprimantele Big Rep sunt fiabile la orice nivel.
 2. Costul per piesă este cu adevărat excepțional, având compatibilitate cu produse ale terților și un cost accesibil de achiziție.
 3.  Ne adresăm companiilor care doresc să producă atât unelte de producție, cât și și piese de utilizare finală.

Participați la webinarul nostru de pe 3 septembrie 2020 de la ora 18.00 unde prezentăm produsul și puteți pune toate întrebările.

Înscrieri aici: https://forms.gle/CSBJ6v6wR1Fxf9ki6  

 

Cum să-ți alegi o imprimantă 3D 

        În funcție de nivelul tău de cunoștințe în domeniul 3D printingului și ținând cont de motivația sau nevoile pentru care îți dorești să achiziționezi o imprimantă 3D, știm că poate fi dificil să alegi între o imprimantă sau alta. Cu toții avem nevoie să fim cât mai bine informați înainte de a face orice gen de achiziție și cu atât mai mult, atunci când vorbim despre un domeniu dinamic, cu o dezvoltare extrem de rapidă, precum este cel al imprimării 3D.

        În articolului de față, punem cap la cap o serie de informații cu scopul de a îți oferi cât mai multe răspunsuri la întrebări de care probabil te-ai lovit deja.

 

 Ce imprimantă ți se potrivește dacă ești începător?

        Este ideal ca începătorii care doresc să facă primii pași în 3D printing să aleagă o imprimantă ușor de manevrat, care să fie „Plug & Play” direct din cutie. Dacă este prima ta interacțiune cu un astfel de produs, este de evitat să îți asamblezi singur imprimanta.

        De asemenea, nu ai nevoie de setări complicate, mult prea tehnice, ci dimpotrivă. Trebuie să te poți apuca cât mai repede de imprimare fără să fii nevoit, de exemplu, să îți faci griji cu privire la pierderea șuruburilor sau a cablurilor ce trebuie conectate. Entuziasmul e mare când ești o fire curioasă, care pune pasiune în ceea ce face, de aceea, nu ai timp de pierdut cu astfel de detalii, dar nici nu vrei să riști investind o sumă mare de bani de la bun început.

        Ei bine, dacă te regăsești în profilul consumatorului descris mai sus, atunci Monoprice MP Select Mini Pro 3D este ceea ce cauți. Acestă imprimantă 3D are un volum de printare de 120x 120x 120 mm și este compatibilă cu materiale precum ABS, PLA, PETG, TPU, TPC, PVA sau HIPS. Are display LCD color cu touchscreen, iar nivelarea platformei de printare se realizează automat.

 

        Cui se adresează, mai exact, Monoprice MP Select Mini Pro 3D?
 • Pasionaților de tehnologie
 • Persoanelor care doresc să se apuce de un hobby nou (pasionant, dar și util)
 • Celor care doresc să realizeze proiecte proprii sau care doresc să printeze obiecte de dimensiuni mici/ medii chiar în confortul casei lor
 • Poate fi achiziționată de școli, licee, profesori sau părinți care doresc să investească în educația și dezvoltarea copiilor și adolescenților, și de ce nu, a lor înșiși.

Ești deja cunoscător?

        Făcând tranziția spre nivelul intermediar, nevoile se schimbă. Se presupune că deja ai o bază de cunoștințe în domeniu, ai trecut de perioada de teste și încercări și ești mai familiarizat cu detaliile tehnice ale unei imprimante 3D pentru că ai avut cel puțin o interacțiune cu un produs de acest tip. Îți dorești să investești mai mult și, în funcție de domeniul tău de activitate sau de experiența acumulată, să realizezi proiecte mai complexe. Atunci, poți opta cu încredere pentru două imprimante: best sellerul CraftBot PLUS de la CraftUnique și Ultimaker 2+, marca Ultimaker.

 

        Cui se adresează imprimanta 3D CraftBot PLUS?

        Imprimanta CraftBot PLUS a obținut premiul „Best Plug&Play” oferit de 3D Printer Guide în anul 2018. Aceasta este construită ca fiind o unealtă 3D excelentă pentru începători și utilizatori experimentați deopotrivă. Cu toate că și această imprimantă este foarte ușor de utilizat, având un meniu intuitiv, ea este departe de a fi doar o imprimantă pentru începători.

        Datorită volumului său impresionant de printare de 250x 200x 200 mm și rezoluției stratului de 100 microni, Craftbot PLUS oferă o calitate foarte bună de printare la costuri accesibile. Poate printa cu materiale precum PLA, ABS, PETG, HIPS, PET și altele.

         E folosită cu succes în zona educațională – în cadrul proiectului ProtoShop, în arhitectură, inginerie sau pentru hobby-uri, dispune de tehnologie Wi-Fi și are propriul slicer universal și avansat. Datorită algoritmului avansat de pregătire al modelelor 3D, asigură conversii mai rapide și rezultate îmbunătățite. Poți să afli mai multe aici!

         Cui se adresează imprimanta 3D Ultimaker 2+? 

         Ultimaker 2+ este o imprimantă 3D proiectată pentru performanță, care la rândul său este ușor de utilizat, fiabilă și eficientă. Însă, spre deosebire de CraftBot PLUS, acest model este mai puțin accesibil ca preț.

         Datorită suportului pentru o gamă largă de materiale, este potrivit pentru o mare varietate de aplicații și poate printa tot în PLA, ABS, HIPS, PET, Nylon și altele. Este ideală pentru prototipare rapidă și tranformarea modelelor conceptuale în realitate, dispunând de aceeași tehnologie de imprimare precum CraftBot PLUS, și anume FDM – printare prin topirea materialelor plastice.

         În plus față de CraftBot PLUS, această imprimantă poate fi monitorizată cu ajutorul unei aplicații pentru mobil compatibilă cu sistemul de operare IOS și Android sau remote de la desktop, prin intermediul slicerului Cura. Vezi mai multe!

 

Activezi într-o companie?

         Imprimantele gamei Ultimaker S reprezintă cea mai rentabilă soluție pentru întreprinderile care doresc să adopte imprimarea 3D internă. Acestea au configurații simple și asigură un timp îndelungat de funcționare companiilor care doresc să-și dezvolte capacitatea de inovare prin intermediul tehnologiei de imprimare 3D.

         Sunt perfecte pentru a fi utilizate la birou, au un volum mare de construcție și oferă componente exacte, de calitate industrială, oricărei companii care decide să le achiziționeze. Pentru a obține produse cu aspect estetic ridicat, poți experimenta cu filamentele de înaltă calitate EasyFil PLA de la FormFutura.

Acum că ai parcurs toate aceste informații, sperăm că îți va fi mai ușor să alegi modelul de imprimantă 3D de care ai nevoie!

Makerii din România își pun ingeniozitatea în serviciul luptei împotriva coronavirus

O serie de voluntari și asociații au sărit în lupta împotriva virusului COVID-19, dar dintre aceștia se remarcă „makerii”, cei care se ocupă de producerea de obiecte și idei cu ajutorul tehnologiilor de prototipare rapidă, precum printarea 3D sau tăierea cu ajutorul CNC-ului.

În acest caz, e vorba de producerea de măști de protecție pentru personalul medical și pacienți, precum și de subansamble pentru materiale de protecție sau chiar ventilatoare întregi.

Trendul este sprijinit de publicarea cu licențe libere de folosire a fișierelor digitale de design și asamblare, astfel încât obiectele pot fi produse local oriunde. Astfel se scurtează timpul de livrare și specula creată de nevoia de echipamente, cum s-a întâmplat în cazul măștilor medicale.

Ventilatoare DIY (do it yourself)

O echipă s-a format spontan în jurul unui proiect creat în cadrul unui curs de facultate la MIT (Massachusetts Institute of Technology). Este vorba de un ventilator care ar costa 10 mii de dolari dacă ar fi produs industrial și doar 100 de dolari ca valoare a părților. (sursa)

În România mai precis în Timișoara, un grup de câteva zeci de ingineri, medici, manageri din zona de tehnologie din Timișoara au inițiat proiectul VentilaTM (Ventilate Me). Ei produc ventilatoare din piese printate 3D destinate spitalelor pentru a le ajuta în lupta împotriva efectelor coronavirusului. Cel de-al patrulea prototip este deja în producție. Merită menționat că proiectul nu este alcătuit 100% din piese printate 3D, ci mai există și alte tipuri de subansamble cum ar fi tuburi sau motoare și părți electrice.

Dezinfectare autonomă

Centrul de creație tehnologică Modulab din București a reprodus transformat ultimul robot dezvoltat de ei, TUG – platforma robotica autonoma de transport pentru depozite inteligente, în primul robot de dezinfecție și sterilizare produs în România. Poate evita obstacole fixe sau mobile și poate naviga orice suprafață complet autonom sau operat de la distanță. E dotat cu tuburi fluorescente UV-C cu flux ridicat și poate distruge orice bacterie, virus sau agent patogen prin acțiunea radiațiilor ultraviolet asupra ADN-ului și ARN-ului.

Viziere open source de la Prusa

Joseph Prusa și compania omonimă producătoare de imprimante 3D au dat printre primii exemplul împărtășirii resurselor și informației la liber. Ei au publicat fișierul pentru printarea unei suport care se aplică pe cap, un subansamblu pentru viziere, proiect adoptat de Ministerul Sănătății din Cehia. Conform site-ului Prusa, fișierul a fost downloadat de peste 40.000 de mii de ori și multiplicat încă cu 1000 în medie la fiecare descărcare. Aici puteți urmări un video despre proiect.

Și în România, makerii care au imprimante 3D și companiile care activează în această industrie, 3D DOT, au reacționat rapid la nevoile de protecție ale pacienților și personalului medical în fața Covid-19, mai ales că sistemul medical din România și viteza cu care se pot face achizițiile nu pot să facă față pandemiei. La 3D DOT am printat deja 100 de bucăți din modelul de la Prusa.

În Brașov, s-au implicat în producția de viziere și cei de la atelierul Forme, care au făcut donații către spitalele din oraș și din zonă.

Pentru realizarea unei viziere de protecție este nevoie de filament pentru printarea suportului, de plexiglass (folie PETG), elastic și de un sistem de prindere/ închidere. Comandați aici modelul de la noi!

Masca de snorkling adaptată pentru a face față Covid-19

Masca de snorkling cu adaptor a apărut ca soluție în cazurile grave de Covid-19 pentru prima oară, în Italia. Massimo Temporelli, fondatorul FabLab din Milano, și Cristian Fracassi, fondatorul companiei locale de tehnologie 3D Isinnova, au sprijinit spitalul Chiari din Brescia cu o imprimantă 3D pentru a recrea și printa niște valve pentru ventilatoare.

Ulterior, ei au proiectat un adaptor care transformă orice mască de scafandru într-o mască pentru ventilație pentru pacienți și care mai târziu a suferit modificări pentru a servi și medicilor. Adaptorul a fost pus la dispoziție gratuit de către compania Isinnova, deci poate fi produs pe orice imprimantă 3D compatibilă. Măștile de scafandru se pot achiziționa de la Decathlon sau de la alte magazine cu profil sportiv, iar apoi cu ajutorul adaptorului se conectează la tubul de aer.

La 3D DOT am printat 45 de adaptoare pentru masca aceasta destinate medicilor. La noi în România, nevoia este acută pentru astfel de soluții pentru medicii din linia întâi, dat fiind că în multe spitale lipsesc echipamentele de protecție adecvate.

Mască de protecție Copper 3D din material antibacterian

Designul acestei măști a fost conceput de cei de la Copper 3D din Chile, care îmbunătățesc continuu design-ul său în urma feedback-ului  primit de la cei care au testat-o. Copper 3D este printre puținele companii din lume care produce filamente cu proprietăți antibacteriene care garantează faptul că pe printurile 3D făcute cu acest material, mai exact, între straturi, nu se depun și nu se dezvoltă bacterii și viruși. Acest aspect este recunoscut de organismele abilitate din Uniunea Europeană și FDA – Food and Drug Administration din Statele Unite.

Masca poartă denumirea NANOHACK, iar noi o putem printa la shop cu acest tip de filament antibacterian – PLActive de la Copper 3D. Datele publicate de Copper 3D arată că materialele de filtrare utilizate de NanoHack, respectiv polipropilena, același material utilizat la măștile chirurgicale, ating o eficiență de filtrare de 96,4% pentru microorganisme de 1 micron și 89,5% pentru microorganisme de 0,02 microni. Aici puteți comanda masca Copper 3D din PLA în variantă cu husă de piele. Disponibilă și din PLA Active antibacterian aici.

Accesoriu Materialise pentru deschis ușa fără contaminare

Materialise este un dispozitiv care se montează pe mânerul ușii, astfel încât să o poți deschide cu ajutorul brațului care este de regulă acoperit de haine, și nu cu vârful degetelor.

După testare, feedback-ul nostru este pozitiv și ne bucurăm că tehnologia de imprimare3D poate contribui la împiedicarea răspândirii virusului. De aceea, pentru instituțiile publice, spitalele și clinicile care doresc să apeleze la această soluție împotriva COVID-19, 3D DOT se oferă să printeze gratuit obiectul în limita stocului disponibil.

Aceste produse nu au încă certificare, însă s-au dovedit eficiente în multe situații de urgență și reprezintă o alternativă utilă în cazul în care alte echipamente de protecție nu sunt disponibile.

Designul este un proces iterativ, iar în cazul pandemiei globale, este nevoie de o mare forță distribuită de inovatori pentru a ajunge descentralizat la soluții și a le împărtăși la nivel global. În funcție de zonă, intervențiile makerilor se dovedesc mai utile pentru pacienți sau pentru sistemul sanitar, iar în cazul României, necesitatea a fost ca makerii și societatea civilă să își unească forțele pentru a sprijini sistemul sanitar.

Noi rămânem pe recepție la inovațiile care apar, astfel încât să le testăm și să le producem în cazul în care este nevoie. Compania noastră este deja implicată în câteva din proiectele care sprijină activitatea spitalelor din zonă. Putem onora comenzi de câteva sute de bucăți pe săptămână. Nu ezitați să intrați în legătură cu noi dacă vreți să testați produse sau să comandați dintre soluțiile prezentate!