Category Archives: Articole

Cum să-ți alegi o imprimantă 3D 

        În funcție de nivelul tău de cunoștințe în domeniul 3D printingului și ținând cont de motivația sau nevoile pentru care îți dorești să achiziționezi o imprimantă 3D, știm că poate fi dificil să alegi între o imprimantă sau alta. Cu toții avem nevoie să fim cât mai bine informați înainte de a face orice gen de achiziție și cu atât mai mult, atunci când vorbim despre un domeniu dinamic, cu o dezvoltare extrem de rapidă, precum este cel al imprimării 3D.

        În articolului de față, punem cap la cap o serie de informații cu scopul de a îți oferi cât mai multe răspunsuri la întrebări de care probabil te-ai lovit deja.

 

 Ce imprimantă ți se potrivește dacă ești începător?

        Este ideal ca începătorii care doresc să facă primii pași în 3D printing să aleagă o imprimantă ușor de manevrat, care să fie „Plug & Play” direct din cutie. Dacă este prima ta interacțiune cu un astfel de produs, este de evitat să îți asamblezi singur imprimanta.

        De asemenea, nu ai nevoie de setări complicate, mult prea tehnice, ci dimpotrivă. Trebuie să te poți apuca cât mai repede de imprimare fără să fii nevoit, de exemplu, să îți faci griji cu privire la pierderea șuruburilor sau a cablurilor ce trebuie conectate. Entuziasmul e mare când ești o fire curioasă, care pune pasiune în ceea ce face, de aceea, nu ai timp de pierdut cu astfel de detalii, dar nici nu vrei să riști investind o sumă mare de bani de la bun început.

        Ei bine, dacă te regăsești în profilul consumatorului descris mai sus, atunci Monoprice MP Select Mini Pro 3D este ceea ce cauți. Acestă imprimantă 3D are un volum de printare de 120x 120x 120 mm și este compatibilă cu materiale precum ABS, PLA, PETG, TPU, TPC, PVA sau HIPS. Are display LCD color cu touchscreen, iar nivelarea platformei de printare se realizează automat.

 

        Cui se adresează, mai exact, Monoprice MP Select Mini Pro 3D?
 • Pasionaților de tehnologie
 • Persoanelor care doresc să se apuce de un hobby nou (pasionant, dar și util)
 • Celor care doresc să realizeze proiecte proprii sau care doresc să printeze obiecte de dimensiuni mici/ medii chiar în confortul casei lor
 • Poate fi achiziționată de școli, licee, profesori sau părinți care doresc să investească în educația și dezvoltarea copiilor și adolescenților, și de ce nu, a lor înșiși.

Ești deja cunoscător?

        Făcând tranziția spre nivelul intermediar, nevoile se schimbă. Se presupune că deja ai o bază de cunoștințe în domeniu, ai trecut de perioada de teste și încercări și ești mai familiarizat cu detaliile tehnice ale unei imprimante 3D pentru că ai avut cel puțin o interacțiune cu un produs de acest tip. Îți dorești să investești mai mult și, în funcție de domeniul tău de activitate sau de experiența acumulată, să realizezi proiecte mai complexe. Atunci, poți opta cu încredere pentru două imprimante: best sellerul CraftBot PLUS de la CraftUnique și Ultimaker 2+, marca Ultimaker.

 

        Cui se adresează imprimanta 3D CraftBot PLUS?

        Imprimanta CraftBot PLUS a obținut premiul „Best Plug&Play” oferit de 3D Printer Guide în anul 2018. Aceasta este construită ca fiind o unealtă 3D excelentă pentru începători și utilizatori experimentați deopotrivă. Cu toate că și această imprimantă este foarte ușor de utilizat, având un meniu intuitiv, ea este departe de a fi doar o imprimantă pentru începători.

        Datorită volumului său impresionant de printare de 250x 200x 200 mm și rezoluției stratului de 100 microni, Craftbot PLUS oferă o calitate foarte bună de printare la costuri accesibile. Poate printa cu materiale precum PLA, ABS, PETG, HIPS, PET și altele.

         E folosită cu succes în zona educațională – în cadrul proiectului ProtoShop, în arhitectură, inginerie sau pentru hobby-uri, dispune de tehnologie Wi-Fi și are propriul slicer universal și avansat. Datorită algoritmului avansat de pregătire al modelelor 3D, asigură conversii mai rapide și rezultate îmbunătățite. Poți să afli mai multe aici!

         Cui se adresează imprimanta 3D Ultimaker 2+? 

         Ultimaker 2+ este o imprimantă 3D proiectată pentru performanță, care la rândul său este ușor de utilizat, fiabilă și eficientă. Însă, spre deosebire de CraftBot PLUS, acest model este mai puțin accesibil ca preț.

         Datorită suportului pentru o gamă largă de materiale, este potrivit pentru o mare varietate de aplicații și poate printa tot în PLA, ABS, HIPS, PET, Nylon și altele. Este ideală pentru prototipare rapidă și tranformarea modelelor conceptuale în realitate, dispunând de aceeași tehnologie de imprimare precum CraftBot PLUS, și anume FDM – printare prin topirea materialelor plastice.

         În plus față de CraftBot PLUS, această imprimantă poate fi monitorizată cu ajutorul unei aplicații pentru mobil compatibilă cu sistemul de operare IOS și Android sau remote de la desktop, prin intermediul slicerului Cura. Vezi mai multe!

 

Activezi într-o companie?

         Imprimantele gamei Ultimaker S reprezintă cea mai rentabilă soluție pentru întreprinderile care doresc să adopte imprimarea 3D internă. Acestea au configurații simple și asigură un timp îndelungat de funcționare companiilor care doresc să-și dezvolte capacitatea de inovare prin intermediul tehnologiei de imprimare 3D.

         Sunt perfecte pentru a fi utilizate la birou, au un volum mare de construcție și oferă componente exacte, de calitate industrială, oricărei companii care decide să le achiziționeze. Pentru a obține produse cu aspect estetic ridicat, poți experimenta cu filamentele de înaltă calitate EasyFil PLA de la FormFutura.

Acum că ai parcurs toate aceste informații, sperăm că îți va fi mai ușor să alegi modelul de imprimantă 3D de care ai nevoie!

3D DOT furnizează imprimantele și know-how pentru proiectul educativ ProtoShop

3D DOT a fost partener în cadrul proiectului ProtoShop Live, în cadrul căruia peste 30 de elevi de la Colegiul Nicolae Titulescu din Brașov au participat la un curs de design de produs asistat de tehnologia imprimării 3D, cu durata de 6 săptămâni.

Ei au învățat noțiuni de comunicare, marketing, prezentare, ideație, modelare și printare 3D. Participanții au format echipe care au dezvoltat produse pentru companii sau entități brașovene: ask4ITART onezeroRosebonbonBe Clockwise, Atos, Flycoffee.

Proiectul ProtoShop Live a fost susținut financiar de Fondul Științescu Brașov și a fost derulat de Asociația Laborazon în parteneriat cu 3D DOT și Colegiul Nicolae Titulescu în perioada noiembrie 2019-februarie 2020.

În urma proiectului, școala a fost dotată cu o imprimantă CraftBotEdu și cu una ProFab, pe lângă un număr de filamente.

Alexandru Dobre, mentor de modelare și imprimare 3D în cadrul proiectului spune: „Pentru mine proiectul ProtoShop este deosebit de important pentru că pune imprimarea 3D în mijlocul unui sistem antreprenorial. Elevii nu învață doar despre modelare, ci tot ce pot face ca să ajungă la o idee bună, să o testeze prin imprimare 3D și să o prezinte.

ProtoShop este o metodă educativă adaptată pentru toate nivelurile, adaptată la interesele zilei de azi. Ea îmbină antreprenoriatul, designul și abilitățile de comunicare astfel încât fiecare participant să se simtă inspirat și valorizat. Dați-ne un mesaj dacă doriți să aduceți metoda educativă în școala, biblioteca, facultatea sau compania dvs!

Metoda ProtoShop a fost implementată până acum în trei proiecte susținute de Fondul Științescu pentru ciclurile gimnazial și liceal, precum și în mediul privat. De asemenea, în acest an, ProtoShop a debutat cu modulul de formare ProtoShop Gim (10-14 ani) pentru formatori la Biblioteca Județeană Brașov.

***

Iată câteva dintre proiectele dezvoltate de elevi: 

Dinamicii – Bianca Moroșanu și Bogdan Mateescu

Client: FlyCoffe

Produs: Magneți

WatchDogs – Leonard Păunaș

Client: Atos

Produs: Suport de căști de telefon

The Winners – Alexandru Crăciun, Sebastian Bogdan, David Metaxa Roșca

Client: ART onezero

Produs: Suport de cărți de vizită sau flyere

Brigada Coioților – Damian Ungureanu, Flavius Muscalu, Bogdan Crizbășeanu

Client: Atos

Produs: Suport de telefon

Paragon – Fabian Ghinaru, Andrei Oană

Client: Rosebonbon

Produs: Bijuterii

Duo Team – Andrei Vârtosu, Bianca Simion

Client: Ask4IT

Produs: Suport pentru telefon

HP – Horia Buzduga, Paul Berghea

Client: FlyCoffee

Produs: Suport pentru pahare de cafea

The Creators – George Stângă, Tudor Ștefan Boghez, Robert Andrei Oblesniuc

Client: Ceas și suport de telefon

Produs: BeClockWise

Flaviu Emil Oros 

Client: Ask4IT

Produs: Mascotă

Creative Foxes – Anca Cîrlan, Bogdan Pușcașu 

Client: BeClockWise

Produs: Ceas

Fotografie de grup: Orsolya Balint

Fotografii de obiect: Alexandru Palade

Tags: educatie, modelare, modelare3D, CAD, romania, scoala, scoli, comunicare, marketing, 3dprinting, printareaditiva, printare3d, imprimare3d

3D DOT – partener autorizat al companiei CraftUnique

Ca urmare a finalizării training-ului din Budapesta, compania 3D DOT a obținut titlul de partener autorizat al companiei CraftUnique pentru service-ul noilor imprimante 3D lansate în luna noiembrie a anului 2019.

Așadar, avem pregătirea tehnică necesară pentru a instala, opera și întreține imprimantele 3D CraftBot din generația Flow.

Iată și motivul nostru de mândrie:

 

Puteți afla mai multe despre noile imprimante dacă vizitați website-ul nostru.

 

#new #CertificateofAchievement #serviceautorizat #reprezentantoficial #CraftBotFlowGeneration

#CraftBotFlow #CraftUnique #imprimante3D #training #Budapesta #3dprinting #3dprinters #printare3D

#HighTechInnovations #3DDOT

ProtoShop Gim – primul modul de formare pentru bibliotecari

Am organizat primul Modul de formare ProtoShop Gim dedicat bibliotecarilor de la Biblioteca Județeană „George Barițiu din Brașov”. Acest atelier îi sprijină să devină furnizori de conținut și să țină cursuri pentru pentru elevi între 10 și 14 ani. Astfel ei transformă biblioteca într-un spațiu viu, dedicat creativității.

ProtoShop antrenează abilități de tip STE(A)M de manipulare a tehnologiei de modelare CAD și fabricație. În plus, la acest curs, toată lumea exersează ideația, lucrul în echipă și vorbirea în public.
ProtoShop un curs adaptat timpurilor noastre care oferă orientare profesională și valorizarea participanților.
ProtoShop este un curs distractiv și interactiv de la care toată lumea pleacă cu ceva valoros.

3D DOT operează programul educativ ProtoShop, care are ca scop educația asistată de prototiparea rapidă cu imprimante 3D la toate nivelurile educaționale, prin colaborare cu instituții, companii sau prin cursuri direct cu publicul interesat. Mentorii cursului sunt Alina Floroi (marketing și comunicare) și Alexandru Dobre (modelare și printare 3D).

ProtoShop a debutat ca program susținut din Fondul Științescu în ediția din 2018 la Școala Generală nr. 27 Anatol Ghermanschi din Brașov și a avut 75 de beneficiari, elevi de clasa a VII-a. În anul 2019, ProtoShop a fost implementat la Colegiul Aurel Vijoli din Făgăraș (20 de beneficiari) și la Colegiul Nicolae Titulescu din Brașov (30 de beneficiari, elevi de liceu).

Programul nostru educațional este adaptat pentru următoarele nivele:

  • 6-10 ani ProtoShop KIDS
  • 10-14 ani ProtoShop Gim
  • 14-19 ani ProtoShop Cool
  • 19-25 ani ProtoShop Uni (pentru nivel universitar, profil tehnic sau industrii creative)
  • Professional ProtoShop Z (Adu ProtoShop în compania ta pentru stimularea creativității și a spiritului de echipă, învățând despre modelare și 3D Printing)

Dați-ne un mesaj dacă vreți să aduceți ProtoShop în instituția dvs.!

Fotografii de Orsolya Balint – Bohemian Photo Studio

#steam #geometrie #volumetrie #creație #industriicreative #marketing #comunicare #tendințe

#promovare #cool #artă #biblioteca #content #cultura #teambuilding #beneficiicompanii #educatie #creativitate #ideatie #designthinking

Printare 3D – în ce domenii se poate utiliza?

Nu mai este o noutate faptul că acum, printarea 3D reprezintă o metodă folosită la scară largă într-o varietate de domenii, cu scopul de a produce diferite obiecte cu utilitate practică. Pornind de la industria auto sau alimentară și până la cea medicală, tehnologiile de imprimare 3D aduc o contribuție majoră pozitivă în viața oamenilor, a instituțiilor și companiilor, după cum veți descoperi pe parcursul acestui articol.

Ne vom concentra atenția în special asupra revoluționării domeniului medical, dar vom trece în revistă și alte domenii pentru care tehnologia 3D este la fel de importantă.

 

Printare 3D în învățământ

În educație, imprimantele 3D se folosesc la construcția unor mulaje de oase umane care ajută elevii și studenții să studieze anatomie fără să mai exploateze cadavre umane în scopul desfăşurării activităţii didactice şi de cercetare stiinţifică. Acest lucru simplifică deopotrivă atât viața profesorilor, cât și pe cea a elevilor.

Cu ajutorul printării 3D, ideile creative pot fi aduse la viață, astfel copiii și adolescenții au ocazia să deprindă și abilități practice în designul de produs (schițare, proiectare, prototipare).

Fotografie realizată în timpul cursului de 3D Printing și comunicare susținut de 3D Dot – ProtoShop

A devenit foarte răspândită chiar și printarea 3D a organelor umane sau animale, deoarece permite analiza organelor în forma lor reală sau în secțiune. Curând, credem că veți vedea din ce în mai des în cabinetele medicale sau în universitățile de profil prototipuri de acest gen.

 

Top 3 utilizări ale tehnologiei de imprimare 3D în medicină

1. Tehnologia imprimării 3D se folosește și pentru a reconstrui porțiuni de oase sau pentru a crea altele noi. De exemplu, în cazul unor situații mai puțin plăcute, atât la animale cât și la oameni, se pot înlocui oase sau se poate face adiție de os – procedură utilizată cel mai frecvent în stomatologie, pentru implanturile dentare.

2. Se pot realiza atât obiecte pentru aparatura medicală, cât și dispozitive și tehnologii asistive concepute special pentru nevoile fiecărei persoane în parte. Ca de exemplu: atele, proteze (auditive, pentru mâini sau picioare), orteze, ghete ortopedice care să aibă tălpi rezistente, pantofi postoperatori ș.a.

Mână prostetică printată 3D

3. Pornind de la un model digital, se pot derula și anumite teste prechirurgicale menite să faciliteze munca medicilor și să crească șansele de supraviețuire și implicit de refacere ale pacienților în cauză.

 

În funcție de structura modelelor pe care dorim să le obținem – mai moale sau rigidă, imprimarea 3D se poate realiza folosind diferite materiale de printare.

De asemenea, în medicină, este recomandabil ca filamentul utilizat să aibă proprietăți antibacteriene pentru a evita infecțiile la pacienți. Filamentul antibacterian Copper3D PLACTIVE AN1 – Antibacterial PLA este ideal pentru proteze postoperatorii, pansamente, echipamente și accesorii chirurgicale.

Filament antibacterian Copper3D PLACTIVE AN1 de culoare verde

 

Imprimantele SLA de la Formlabs și cele de la Ultimaker sunt ideale pentru realizarea unor modele precum cele din exemplele de mai sus. Datorită printării cu rășină, SLA Formlabs printează cu o rezoluție de 0.01 mm, astfel că și cele mai fine detalii sunt redate clar și precis.

Imprimantele 3D Ultimaker ajută medicii, cercetătorii și producătorii de echipamente medicale să vizualizeze procedurile, să testeze ideile rapid și să personalizeze asistența medicală mai bine ca niciodată:„Nimic nu se compară cu a ține un model în mâini, să te gândești unde se află în corp și să descoperi cum vei rezolva problema.”

Compania 3D DOT vă poate furniza echipamente, materiale și servicii potrivite pentru conceperea și producția obiectelor cu scop medical.

 

https://www.3ddot.ro/imprimante-3d

https://www.3ddot.ro/contact