Category Archives: Noutati

Printare 3D – în ce domenii se poate utiliza?

Nu mai este o noutate faptul că acum, printarea 3D reprezintă o metodă folosită la scară largă într-o varietate de domenii, cu scopul de a produce diferite obiecte cu utilitate practică. Pornind de la industria auto sau alimentară și până la cea medicală, tehnologiile de imprimare 3D aduc o contribuție majoră pozitivă în viața oamenilor, a instituțiilor și companiilor, după cum veți descoperi pe parcursul acestui articol.

Ne vom concentra atenția în special asupra revoluționării domeniului medical, dar vom trece în revistă și alte domenii pentru care tehnologia 3D este la fel de importantă.

 

Printare 3D în învățământ

În educație, imprimantele 3D se folosesc la construcția unor mulaje de oase umane care ajută elevii și studenții să studieze anatomie fără să mai exploateze cadavre umane în scopul desfăşurării activităţii didactice şi de cercetare stiinţifică. Acest lucru simplifică deopotrivă atât viața profesorilor, cât și pe cea a elevilor.

Cu ajutorul printării 3D, ideile creative pot fi aduse la viață, astfel copiii și adolescenții au ocazia să deprindă și abilități practice în designul de produs (schițare, proiectare, prototipare).

Fotografie realizată în timpul cursului de 3D Printing și comunicare susținut de 3D Dot – ProtoShop

A devenit foarte răspândită chiar și printarea 3D a organelor umane sau animale, deoarece permite analiza organelor în forma lor reală sau în secțiune. Curând, credem că veți vedea din ce în mai des în cabinetele medicale sau în universitățile de profil prototipuri de acest gen.

 

Top 3 utilizări ale tehnologiei de imprimare 3D în medicină

1. Tehnologia imprimării 3D se folosește și pentru a reconstrui porțiuni de oase sau pentru a crea altele noi. De exemplu, în cazul unor situații mai puțin plăcute, atât la animale cât și la oameni, se pot înlocui oase sau se poate face adiție de os – procedură utilizată cel mai frecvent în stomatologie, pentru implanturile dentare.

2. Se pot realiza atât obiecte pentru aparatura medicală, cât și dispozitive și tehnologii asistive concepute special pentru nevoile fiecărei persoane în parte. Ca de exemplu: atele, proteze (auditive, pentru mâini sau picioare), orteze, ghete ortopedice care să aibă tălpi rezistente, pantofi postoperatori ș.a.

Mână prostetică printată 3D

3. Pornind de la un model digital, se pot derula și anumite teste prechirurgicale menite să faciliteze munca medicilor și să crească șansele de supraviețuire și implicit de refacere ale pacienților în cauză.

 

În funcție de structura modelelor pe care dorim să le obținem – mai moale sau rigidă, imprimarea 3D se poate realiza folosind diferite materiale de printare.

De asemenea, în medicină, este recomandabil ca filamentul utilizat să aibă proprietăți antibacteriene pentru a evita infecțiile la pacienți. Filamentul antibacterian Copper3D PLACTIVE AN1 – Antibacterial PLA este ideal pentru proteze postoperatorii, pansamente, echipamente și accesorii chirurgicale.

Filament antibacterian Copper3D PLACTIVE AN1 de culoare verde

 

Imprimantele SLA de la Formlabs și cele de la Ultimaker sunt ideale pentru realizarea unor modele precum cele din exemplele de mai sus. Datorită printării cu rășină, SLA Formlabs printează cu o rezoluție de 0.01 mm, astfel că și cele mai fine detalii sunt redate clar și precis. Imprimantele 3D.

Ultimaker ajută medicii, cercetătorii și producătorii de echipamente medicale să vizualizeze procedurile, să testeze ideile rapid și să personalizeze asistența medicală mai bine ca niciodată:„Nimic nu se compară cu a ține un model în mâini, să te gândești unde se află în corp și să descoperi cum vei rezolva problema.”

Compania 3D DOT vă poate furniza echipamente, materiale și servicii potrivite pentru conceperea și producția obiectelor cu scop medical.

 

https://www.3ddot.ro/imprimante-3d

https://www.3ddot.ro/contact

Industry 4.0 la Demo Metal

În perioada 5-8 Noiembrie 2019, a avut loc la Brașov târgul Demo Metal care a reunit cele mai relevante companii din zona Transilvania și Brașov. Anul acesta, tema Demo Metal Brașov a gravitat în jurul conceptelor de Smart Factory și Industry 4.0.

Pentru a intra în paradigma Industry 4.0, o companie ar trebui sa aibe linii de automatizare, să fie digitalizată și să aibe capacitatea de a procesa big data.

 

Cum imprimarea 3D face ca o companie care este deja Smart să devină Smarter?

Pentru al doilea an, 3D DOT a luat parte la Demo Metal și a reușit să demonstreze că imprimarea 3D își are locul în paradigma de Smart Factory și Industry 4.0. Additive manufacturing este deja o tehnologie matură și un „must have” pentru orice companie care își propune să utilizeze prototiparea rapidă.

 

3D DOT Demo Metal

Demo Metal floor plan

Se poate spune că, în prezent, majoritatea companiilor angrenate în producție, în zona de automotive, automatizări sau aerospace sunt dotate cu echipamente de imprimare 3D. Cu toate acestea, se poate ridica următoarea întrebare – este tehnologia de imprimare 3D existentă în aceste companii în aliniament cu ceea ce înseamă Industry 4.0? Răspunsul este nu în cele mai multe dintre cazuri. Acest lucru se datorează faptului că tehnologia de imprimare 3D este de cele mai multe ori învechită sau este utilizată marginal. Vizitatorii târgului au putut vedea la standul companiei noastre, cum compania Ultimaker a reușit să pună la punct un sistem de imprimare 3D care se înscrie perfect în definiția Smart Factory și Industry 4.0. Soluția Ultimaker propune un sistem de imprimare 3D care integrează imprimantele 3D Ultimaker cu slicerul Cura.

Cei de la Ultimaker, de aproximativ un an, oferă posibilitatea utilizatorului să folosească sute de profile de materiale – third party în urma alianței pe care a realizat-o cu principalii producători de filamente din lume. Acum, un utilizator Ultimaker poate să aleagă din Cura, accesând Marketplace-ul, dintre sute de profile de filamente, lucru care face ca timpul de setare a unui G-code să se reducă semnificativ. Vizitatorii standului 3D DOT au aflat că acum imprimarea 3D cu Ultimaker se poate face din Cloud. Nu mai contează unde ești. Dacă imprimanta Ultimaker este conectată la internet, ea poate fi accesată de oriunde, astfel designerul poate să printeze și să își monitorizeze printul de oriunde.

 

Print 24/7. Aceasta a fost una dintre sintagmele folosite atunci când vizitatorii au întrebat de Ultimaker S5 Pro Bundle. Noul sistem Pro Bundle îl ajută pe utilizator să înmagazineze în imprimantă până la 6 role de filament, pe care imprimanta Ultimaker S5 știe să le încarce singură și să le schimbe în funcție cum sunt făcute setările pentru print.

3D DOT a arătat la Demo Metal că sunt companii precum Ultimaker care au transformat procesul de printare 3D într-unul automotizat, remote, plug and play și sigur.  Acest sistem se înscrie perfect în definiția conceptului de Smart Factory și Industry 4.0.

Faptul că am reușit să aratăm atât de bine integrarea imprimării 3D în paradigma Smart Factory, ne-a adus și un mic premiu din partea publicului care a considerat că imprimarea 3D este una dintre cele mai relevante aplicații în industrie în acest moment.

General Manager Onuț Iliescu, Tehnic Media – Dobre Alexandru – founder 3D DOT – înmânare diplomă locul 2 Demo Metal – imprimarea 3D, cea mai interesantă tehnologie prezentată în cadrul expoziției.

Totul se bazează pe efortul de echipă.

 

Lista evenimente 2019

Chiar daca vara a trecut, pentru noi evenimentele abia incep si abia asteptam sa participam la ele. Pregatim multe surprize frumoase si educative pentru toate varstele.

Continue reading

PLA vs. ABS

Pe parcursul timpului, ni s-a adresat de foarte multe ori întrebarea: „Care este diferența între PLA și ABS?”

Ei bine, PLA și ABS sunt cele mai populare materiale din imprimarea 3D. Această comparație vă va ajuta să selectați cea mai bună opțiune pentru proiectul dumneavostră.

Continue reading

Introducere în SLA

3D DOT este o companie care functioneaza cu doua tehnologii, FDM si SLA. In aceasta introducere la imprimarea 3D SLA, acoperim principiile de baza ale tehnologiei. Dupa citirea acestui articol, veti intelege mecanica fundamentala a procesului SLA, dar si avantajele si dezavantajele acestei tehnologii.

Continue reading