Peste 100 de elevi din Brașov și-au prezentat lucrările printate 3D în expoziția ProtoShop Vector

printare 3d, 3d printing, macheta, protoshop, cursuri 3d, curs 3d, cursuri copii, modelare 3d, printare 3d, 3ddot, imprimanta 3d, imprimante 3d, ultimaker, ultimaker 2+ connect, 3d printers, 3d printer, obiecte printate 3d, liceu, cursuri liceu, cursuri printare 3d liceu

Încă de la înființarea sa, compania 3D DOT a avut ca obiectiv dezvoltarea unui program educațional, într-un mod care să integreze tehnologia imprimării 3D în instituțiile de învățământ. Motivația din spatele acestei misiuni a constat în faptul că, imprimarea 3D este o tehnologie revoluționară, care va fi din ce în ce mai prezentă în viețile noastre.

În  anul 2018,  se puneau bazele programului ,,Protoshop” care a fost conturat sub forma unui curs de design de produs prin care elevii pot învăța cum să realizeze un produs fizic pornind de la o idee, cu ajutorul imprimării 3D, a modelării 3D cât și prin antrenarea abilităților de tip STE(A)M, muncă în echipa, exprimarea ideilor, dezvoltarea creativității și susținerea unui discurs public. După două ediții de succes organizate exclusiv la nivel gimnazial și liceal, în anul 2021 s-a creat un program de pregătire pentru cadrele didactice, ca aceștia să fie vectori de diseminare a metodei în sistemul educațional.

În acest sens, a luat naștere proiectul 𝐏𝐫𝐨𝐭𝐨𝐬𝐡𝐨𝐩 𝐕𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫 care este un program educațional unic în România, fondat de compania 𝟑𝐃 𝐃𝐎𝐓, susținut de Fondul Științescu Brașov, coordonat de 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞, specialist în design, printare 3D și manager 3D DOT, împreună cu 𝐀𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐨𝐢, specialist în comunicare și coordonare. Acest proiect, care a fost implementat în Septembrie 2021, a determinat peste 20 de profesori din învățământul gimnazial, liceal și postliceal din județul Brașov, să participe la o sesiune de formare pentru a putea preda cursul ProtoShop în instituțiile lor. Pentru a motiva atât profesorii, cât și elevii, s-a creat o competiție pentru a premia rezultatele, recompensa fiind o imprimantă 3D Ultimaker 2+ Connect. Pe toată perioada implementării proiectului, Alexandru Dobre împreună cu Alina Floroi au făcut demonstrații cu privire la modul în care imprimarea 3D funcționează și, totodata,  au enumerat situații în care această tehnologie are aplicabilitate. La începutul lunii Mai a acestui an, șapte școli participante la concursul inclus în acest program, au expus lucrări printate 3D în cadrul unei expoziții care a avut loc la Aula Universității Transilvania din Brașov.

Ziua expoziției ne-a produs multă bucurie, în special pentru că elevii au fost recunoscători că au putut lucra în echipă, au creat obiecte cu ajutorul tehnologiilor digitale noi și au văzut lucrărilor colegilor. Cred că sunt încurajați să continue și să folosească aceste cunoștințe în cariera lor viitoare,” a remarcat Alina Floroi, mentor ProtoShop și coordonatoare a proiectului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juriul a fost format din mentori și reprezentanți ai Fundației Comunitare Brașov, iar premiul reprezentat de o imprimantă 3D Ultimaker 2+ Connect  a fost câștigat de echipa de la Liceul Vocațional de Arte Plastice ”Hans Mattis Teutsch”, coordonată de profesorii Claudia Bodo și Alina Rudei. Juriul a acordat și un al doilea premiu reprezentat de o imprimantă 3D Prusa Mini, echipei de la Colegiul Tehnic de Transporturi, coordonate de profesoara Raluca Suciu.

Este de-a dreptul grozav să vedem impactul în comunitate al unui proiect STEAM valoros scalat în ediția 4.0 a programului Științescu și anume proiectul ProtoShop Vector, prin care 20 de  profesori au fost inițiați în ceea ce înseamnă noțiunile de design de produs, de printare 3D și noțiuni de marketing, respectiv în metodologia de predare a acestora către elevii lor”, a declarat Laura Popeea, director al Fundației Comunitare din Brașov, finanțatorul proiectului ProtoShop Vector prin Fondul Științescu.

Iată care au fost cele 7 unități de învățământ și profesorii îndrumători care au participat la expoziția din data de 3 mai:
>  Colegiul „Nicolae Titulescu” – Nicolae Spiridon
>  Școala Generală Nr. 9 ”Nicolae Orghidan” – Adriana Bende
>  Colegiul Tehnic de Transporturi – Raluca Suciu
>  Colegiul Național ”Unirea” – Alina Monescu și Florica Stoian
>  Liceul ”Petru Rareș” Feldioara – Călin Rușitaru
>  Liceul Vocațional de Arte Plastice ”Hans Mattis Teutsch” – Claudia Bodo și Alina Rudei
>  Colegiul Național ”Dr. Ioan Meșotă” – Camelia Moldovan și Antoanela Teciu

Faptul că proiectul ProtoShop a fost implementat în 7 școli din Brașov este un real succes și cred că acesta este un pas istoric al imprimării 3D în România. Observând rezultatele proiectelor de la fiecare școală, cât și feedback-ul primit de la profesori, se confirmă faptul că metoda ProtoShop, care presupune predare interdisciplinară într-un mod nonformal, aduce un aspect de noutate la nivelul sistemului educațional din România. Pe viitor ne dorim să implementăm cursul ProtoShop la nivel național în cât mai multe școli”, a remarcat Alexandru Dobre, fondator și mentor al proiectului ProtoShop și fondator al companiei 3D DOT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest proiect complex a fost implementat cu sprijinul partenerilor noștri:

>  3D DOT
>  Inspectoratul Școlar Județean din Brașov
>  Colegiul ”Nicolae Titulescu” din Brașov
>  Universitatea Transilvania din Brașov
>  Școala Generală Nr. 27 ”Anatol Ghermanschi” din Brașov

Pentru mai multe informații despre cursurile 3D ProtoShop și importanța acestora în alegerea unui domeniu profesional, vă invităm să accesați site-ul oficial ProtoShop.