Printare 3D – în ce domenii se poate utiliza?

Nu mai este o noutate faptul că acum, printarea 3D reprezintă o metodă folosită la scară largă într-o varietate de domenii, cu scopul de a produce diferite obiecte cu utilitate practică. Pornind de la industria auto sau alimentară și până la cea medicală, tehnologiile de imprimare 3D aduc o contribuție majoră pozitivă în viața oamenilor, a instituțiilor și companiilor, după cum veți descoperi pe parcursul acestui articol.

Ne vom concentra atenția în special asupra revoluționării domeniului medical, dar vom trece în revistă și alte domenii pentru care tehnologia 3D este la fel de importantă.

 

Printare 3D în învățământ

În educație, imprimantele 3D se folosesc la construcția unor mulaje de oase umane care ajută elevii și studenții să studieze anatomie fără să mai exploateze cadavre umane în scopul desfăşurării activităţii didactice şi de cercetare stiinţifică. Acest lucru simplifică deopotrivă atât viața profesorilor, cât și pe cea a elevilor.

Cu ajutorul printării 3D, ideile creative pot fi aduse la viață, astfel copiii și adolescenții au ocazia să deprindă și abilități practice în designul de produs (schițare, proiectare, prototipare).

Fotografie realizată în timpul cursului de 3D Printing și comunicare susținut de 3D Dot – ProtoShop

A devenit foarte răspândită chiar și printarea 3D a organelor umane sau animale, deoarece permite analiza organelor în forma lor reală sau în secțiune. Curând, credem că veți vedea din ce în mai des în cabinetele medicale sau în universitățile de profil prototipuri de acest gen.

 

Top 3 utilizări ale tehnologiei de imprimare 3D în medicină

1. Tehnologia imprimării 3D se folosește și pentru a reconstrui porțiuni de oase sau pentru a crea altele noi. De exemplu, în cazul unor situații mai puțin plăcute, atât la animale cât și la oameni, se pot înlocui oase sau se poate face adiție de os – procedură utilizată cel mai frecvent în stomatologie, pentru implanturile dentare.

2. Se pot realiza atât obiecte pentru aparatura medicală, cât și dispozitive și tehnologii asistive concepute special pentru nevoile fiecărei persoane în parte. Ca de exemplu: atele, proteze (auditive, pentru mâini sau picioare), orteze, ghete ortopedice care să aibă tălpi rezistente, pantofi postoperatori ș.a.

Mână prostetică printată 3D

3. Pornind de la un model digital, se pot derula și anumite teste prechirurgicale menite să faciliteze munca medicilor și să crească șansele de supraviețuire și implicit de refacere ale pacienților în cauză.

 

În funcție de structura modelelor pe care dorim să le obținem – mai moale sau rigidă, imprimarea 3D se poate realiza folosind diferite materiale de printare.

De asemenea, în medicină, este recomandabil ca filamentul utilizat să aibă proprietăți antibacteriene pentru a evita infecțiile la pacienți. Filamentul antibacterian Copper3D PLACTIVE AN1 – Antibacterial PLA este ideal pentru proteze postoperatorii, pansamente, echipamente și accesorii chirurgicale.

Filament antibacterian Copper3D PLACTIVE AN1 de culoare verde

 

Imprimantele SLA de la Formlabs și cele de la Ultimaker sunt ideale pentru realizarea unor modele precum cele din exemplele de mai sus. Datorită printării cu rășină, SLA Formlabs printează cu o rezoluție de 0.01 mm, astfel că și cele mai fine detalii sunt redate clar și precis.

Imprimantele 3D Ultimaker ajută medicii, cercetătorii și producătorii de echipamente medicale să vizualizeze procedurile, să testeze ideile rapid și să personalizeze asistența medicală mai bine ca niciodată:„Nimic nu se compară cu a ține un model în mâini, să te gândești unde se află în corp și să descoperi cum vei rezolva problema.”

Compania 3D DOT vă poate furniza echipamente, materiale și servicii potrivite pentru conceperea și producția obiectelor cu scop medical.

 

https://www.3ddot.ro/imprimante-3d

https://www.3ddot.ro/contact