Makerii din România își pun ingeniozitatea în serviciul luptei împotriva coronavirus

O serie de voluntari și asociații au sărit în lupta împotriva virusului COVID-19, dar dintre aceștia se remarcă „makerii”, cei care se ocupă de producerea de obiecte și idei cu ajutorul tehnologiilor de prototipare rapidă, precum printarea 3D sau tăierea cu ajutorul CNC-ului.

În acest caz, e vorba de producerea de măști de protecție pentru personalul medical și pacienți, precum și de subansamble pentru materiale de protecție sau chiar ventilatoare întregi.

Trendul este sprijinit de publicarea cu licențe libere de folosire a fișierelor digitale de design și asamblare, astfel încât obiectele pot fi produse local oriunde. Astfel se scurtează timpul de livrare și specula creată de nevoia de echipamente, cum s-a întâmplat în cazul măștilor medicale.

Ventilatoare DIY (do it yourself)

O echipă s-a format spontan în jurul unui proiect creat în cadrul unui curs de facultate la MIT (Massachusetts Institute of Technology). Este vorba de un ventilator care ar costa 10 mii de dolari dacă ar fi produs industrial și doar 100 de dolari ca valoare a părților. (sursa)

În România mai precis în Timișoara, un grup de câteva zeci de ingineri, medici, manageri din zona de tehnologie din Timișoara au inițiat proiectul VentilaTM (Ventilate Me). Ei produc ventilatoare din piese printate 3D destinate spitalelor pentru a le ajuta în lupta împotriva efectelor coronavirusului. Cel de-al patrulea prototip este deja în producție. Merită menționat că proiectul nu este alcătuit 100% din piese printate 3D, ci mai există și alte tipuri de subansamble cum ar fi tuburi sau motoare și părți electrice.

Dezinfectare autonomă

Centrul de creație tehnologică Modulab din București a reprodus transformat ultimul robot dezvoltat de ei, TUG – platforma robotica autonoma de transport pentru depozite inteligente, în primul robot de dezinfecție și sterilizare produs în România. Poate evita obstacole fixe sau mobile și poate naviga orice suprafață complet autonom sau operat de la distanță. E dotat cu tuburi fluorescente UV-C cu flux ridicat și poate distruge orice bacterie, virus sau agent patogen prin acțiunea radiațiilor ultraviolet asupra ADN-ului și ARN-ului.

Viziere open source de la Prusa

Joseph Prusa și compania omonimă producătoare de imprimante 3D au dat printre primii exemplul împărtășirii resurselor și informației la liber. Ei au publicat fișierul pentru printarea unei suport care se aplică pe cap, un subansamblu pentru viziere, proiect adoptat de Ministerul Sănătății din Cehia. Conform site-ului Prusa, fișierul a fost downloadat de peste 40.000 de mii de ori și multiplicat încă cu 1000 în medie la fiecare descărcare. Aici puteți urmări un video despre proiect.

Și în România, makerii care au imprimante 3D și companiile care activează în această industrie, 3D DOT, au reacționat rapid la nevoile de protecție ale pacienților și personalului medical în fața Covid-19, mai ales că sistemul medical din România și viteza cu care se pot face achizițiile nu pot să facă față pandemiei. La 3D DOT am printat deja 100 de bucăți din modelul de la Prusa.

În Brașov, s-au implicat în producția de viziere și cei de la atelierul Forme, care au făcut donații către spitalele din oraș și din zonă.

Pentru realizarea unei viziere de protecție este nevoie de filament pentru printarea suportului, de plexiglass (folie PETG), elastic și de un sistem de prindere/ închidere. Comandați aici modelul de la noi!

Masca de snorkling adaptată pentru a face față Covid-19

Masca de snorkling cu adaptor a apărut ca soluție în cazurile grave de Covid-19 pentru prima oară, în Italia. Massimo Temporelli, fondatorul FabLab din Milano, și Cristian Fracassi, fondatorul companiei locale de tehnologie 3D Isinnova, au sprijinit spitalul Chiari din Brescia cu o imprimantă 3D pentru a recrea și printa niște valve pentru ventilatoare.

Ulterior, ei au proiectat un adaptor care transformă orice mască de scafandru într-o mască pentru ventilație pentru pacienți și care mai târziu a suferit modificări pentru a servi și medicilor. Adaptorul a fost pus la dispoziție gratuit de către compania Isinnova, deci poate fi produs pe orice imprimantă 3D compatibilă. Măștile de scafandru se pot achiziționa de la Decathlon sau de la alte magazine cu profil sportiv, iar apoi cu ajutorul adaptorului se conectează la tubul de aer.

La 3D DOT am printat 45 de adaptoare pentru masca aceasta destinate medicilor. La noi în România, nevoia este acută pentru astfel de soluții pentru medicii din linia întâi, dat fiind că în multe spitale lipsesc echipamentele de protecție adecvate.

Mască de protecție Copper 3D din material antibacterian

Designul acestei măști a fost conceput de cei de la Copper 3D din Chile, care îmbunătățesc continuu design-ul său în urma feedback-ului  primit de la cei care au testat-o. Copper 3D este printre puținele companii din lume care produce filamente cu proprietăți antibacteriene care garantează faptul că pe printurile 3D făcute cu acest material, mai exact, între straturi, nu se depun și nu se dezvoltă bacterii și viruși. Acest aspect este recunoscut de organismele abilitate din Uniunea Europeană și FDA – Food and Drug Administration din Statele Unite.

Masca poartă denumirea NANOHACK, iar noi o putem printa la shop cu acest tip de filament antibacterian – PLActive de la Copper 3D. Datele publicate de Copper 3D arată că materialele de filtrare utilizate de NanoHack, respectiv polipropilena, același material utilizat la măștile chirurgicale, ating o eficiență de filtrare de 96,4% pentru microorganisme de 1 micron și 89,5% pentru microorganisme de 0,02 microni. Aici puteți comanda masca Copper 3D din PLA în variantă cu husă de piele. Disponibilă și din PLA Active antibacterian aici.

Accesoriu Materialise pentru deschis ușa fără contaminare

Materialise este un dispozitiv care se montează pe mânerul ușii, astfel încât să o poți deschide cu ajutorul brațului care este de regulă acoperit de haine, și nu cu vârful degetelor.

După testare, feedback-ul nostru este pozitiv și ne bucurăm că tehnologia de imprimare3D poate contribui la împiedicarea răspândirii virusului. De aceea, pentru instituțiile publice, spitalele și clinicile care doresc să apeleze la această soluție împotriva COVID-19, 3D DOT se oferă să printeze gratuit obiectul în limita stocului disponibil.

Aceste produse nu au încă certificare, însă s-au dovedit eficiente în multe situații de urgență și reprezintă o alternativă utilă în cazul în care alte echipamente de protecție nu sunt disponibile.

Designul este un proces iterativ, iar în cazul pandemiei globale, este nevoie de o mare forță distribuită de inovatori pentru a ajunge descentralizat la soluții și a le împărtăși la nivel global. În funcție de zonă, intervențiile makerilor se dovedesc mai utile pentru pacienți sau pentru sistemul sanitar, iar în cazul României, necesitatea a fost ca makerii și societatea civilă să își unească forțele pentru a sprijini sistemul sanitar.

Noi rămânem pe recepție la inovațiile care apar, astfel încât să le testăm și să le producem în cazul în care este nevoie. Compania noastră este deja implicată în câteva din proiectele care sprijină activitatea spitalelor din zonă. Putem onora comenzi de câteva sute de bucăți pe săptămână. Nu ezitați să intrați în legătură cu noi dacă vreți să testați produse sau să comandați dintre soluțiile prezentate!